Лозен празнува на Ирминден

от | май 7, 2023 | Новини

На 1 май 2023 година в село Лозен, общ. Любимец, се проведе третия Регионален празник на подницата и хляба „На Ирминден в село Лозен, Хасковско“.

Стотици гости се събраха в двора на храма „Св. вмчк Димитър“, където се организира събитието в чест на хляба и подницата. Приготвиха се различни традиционни за региона печива като гюзлемета, катмерии, зелници с лапад, пърленки, катми и блага (сладка) баница. Сготвиха се традиционни гозби – постен фасул, пиле с булгур, сауш (агнешко задушено), подсладен булгур. На обят предстоятеля на храма отец Трифон караджонов отслужи водосвет и освети приготвените хлябове, печива и ястия.

Представителният ансамбъл за автентичен фолклор при читалището в село Лозен пресъздаде обичаят за обредно приготвяне на подници.

В празника се включиха групови и индивидуални участници от населените места на област Хасково – с. Лозен, с. Белица, с. Сладун, с. Малко градище, с.Радовец, кв. Капитан Петко войвода на гр. Свиленград, Райкова могила, Сива река и Златополе, представящи традиционните си кулинарни умения.

На всички присъстващи гости беше раздадена от осветената храна.

Организатори на събитието са НЧ “Просвета – 1925” с. Лозен; НЧ “Изгрев-1928” с. Сладун и Музея село Лозен. Празникът бе част от проект „Хлябът и подницата – традиция и наследство в Хасковски регион“, финансиран по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура“.

Галерия с фотоматериали от кулинарния празник

Фотограф: Ива Бисерова

Галерия с фотоматериали от пресъздаване на обичая Ирминден

Фотограф: Ива Бисерова

error: Content is protected !!