Ирминден – дигитален ресурс

от | ян. 31, 2023 | Новини

Нов дигитален ресурс е достъпен на уебсайта на Музея на село Лозен. Публикуваната информация е в резултат от работа по проект „Хлябът и подницата – традиция и наследство в Хасковски регион“, финансиран по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура“. Бенефициент е Народно читалище „Просвета-1925“ село Лозен, в партньорство с Народно читалище „Изгрев-1928“ село Сладун.

Реализирането на проекта стартира на 01 ноември 2022 година. В първия етап са предвидени дейности по издирване на архивни материали и проучване на обредните практики на Ирминден в село Лозен и населени места от региона. В процесът на работа са набелязани и други празници, които представяват отличителни елементи на нематериалното културно наследство на селата, в които екипът по проекта работи. Събраният допълнителен ресурс също ще бъде дигитализира в сайта на Музея на село Лозен.

До този момент са представени фотоматериали, представящи пресъздаването на Ирминден през 1979 година в село Лозен. Поместени са и текстове, които дават информация за обредните действия на жените в деня на Св. пророк Иеремия.

Тук може да разгледате дигиталния ресурс.

С финансовата подкрепа на:

error: Content is protected !!