В село Лозен се проведе II-ри Регионален празник на подницата и хляба „На Ирминден в село Лозен“

от | май 1, 2019 | Новини | 0 коментари

На 1 май 2019 г. се проведе II-ри Регионален празник на подницата и хляба „На Ирминден в село Лозен“. Тазгодишното издание на празника е част културните мероприятия, съпътстващи инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Проектът „Хлябът и подницата – традиция и наследство в село Лозен, Хасковско“, разработен от местното читалище „Просвета-1925“ бе финансиран по програма „Читалища“ на фондация „Пловдив 2019“.

Празникът започна с възстановка на обичая за правене на подници от представителния ансамбъл за изворен фолклор към НЧ „Просвета-1925“ в селото. Гостите на празника имаха възможност да се докоснат до кулинарното наследство на региона ни и да опитат вкусни гозби и печива, приготвени от жените от читалищата в Лозен, Сладун, Райкова могила, Сива река, Навъсен, Узунджово, Пенсионерския клуб от село Студена и мъжката група при читалището в село Радовец. За музикалното оформление на празника се погрижи Тенчо Тенчев от читалището в село Злато поле, в съпровод с Митко Атанасов от с. Устрем. Жените от Лозен приготвиха хлябове и зелници – традиционно печиво за Ирминден, изпечени в подници под връшник и в пещ. Жените от Сладун и Райкова могила нагостиха присъстващите с вкусни мекици, търкалаци, гюзлемета и пиле с булгур. Узунджовци приготвиха триен боб, катми, содена пита, питка и други точени печива. Навъсенци приготвиха вкусен кешкек, катми и кишелати,

Всички участници бяха пременени в традиционни костюми, носещи белега на локалната общност, към която принадлежат. Всичко това се случи в автентична обстановка, носеща духа на традиционната лозенска селска къща от началото на ХХ век.

error: Content is protected !!