Читалището стартира общ проект с фондация „Пловдив 2019“

от | окт. 2, 2018 | Новини | 0 коментари

На 6 септември тази година в експозиционната зала на Музея на село Лозен бе даден старт на проекта „Хлябът и подницата – традиция и наследство в село Лозен, Хасковско“.

Проектът е с продължителност 1 септември 2018 г. – 31 юли 2019 г. и е финансиран по проект „Читалища“, направление „Читалища: общностно участие и иновации“ на Общинска фондация „Пловдив 2019“.

Реализацията ще се осъществи в три етапа. До края на месец ноември тази година трябва да приключат теренните проучвания в Лозен и още две съседни селища, които ще бъдат проведени със специалисти от Музея на село Лозен и Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН.

Вторият етап ще протече в периода 01.12.2018 – 28.02.2019 г. Тук дейностите са насочени основно към обработване на събраната информация от проучванията, като резултатите ще бъдат сглобявани в набор от потребителски форми на информационни услуги и социализация на документираното нематериално културно наследство.

Дейностите от третия етап на проекта ще се осъществят от 1 март до 31 юни 2019 г. Те са насочени към информационно осигуряване на знания и предаване на културно съдържание. Предвидени са и дейности по дигитализация на проектния ресурс в уеб сайта на Музея на село Лозен. Кулминационният момент ще бъде на 1 май 2019 г., когато ще се проведе Регионалният кулинарен празник „На Ирминден в село Лозен“. Празникът ще започне с възстановка на обичая за правене на подници от представителния ансамбъл за изворен фолклор към НЧ „Просвета-1925“ в селото. Гостите на празника ще имат възможност да се докоснат до кулинарното наследство на региона ни и да опитат вкусни гозби и печива, приготвени от жените от читалищата в Лозен, Сладун, Радовец, Навъсен и други. Ще се приготвят хлябове от пшеница, от лимец и от нахут, изпечени в подници под връшник и в пещ. Жените от Лозен ще приготвят зелници – задължително печиво за Ирминден. Жените от Сладун и Радовец ще ни нагостят с вкусни търкалаци и гюзлемета, приготвени с прясно биволско масло, избито на място в бурило. В казаните пък ще ври боб и пиле с булгур. Всичко това ще се случи в автентична обстановка, носеща духа на традиционната лозенска селска къща от началото на ХХ век.

Допълнителна информация за контакт:

Ръководител на проекта: Христо Янъков

тел. 0878916901

e-mail: lozen_ch@abv.bg

www.prosvetalozen.com

 

error: Content is protected !!